Over ons

Sinds 2013 is ons tuinbouwbedrijf gevestigd in de Hertstraat in Leest, midden in ’t Hertsveld.

We telen spinazie, primeuraardappelen, spruiten, erwten, venkel en boontjes. Deze worden vermarkt via Belorta, dit is de coöperatieve groenteveiling in Sint-Katelijne-Waver.

Mei 2014 is onze hoevewinkel een feit.  De perfecte manier om producten recht van ’t veld aan te bieden.  Korte keten is hierbij een belangrijk begrip.
Zussen Ann en Leen helpen jullie tijdens de openingsuren graag verder om groenten, fruit en hoeveproducten aan te bieden.

Lees hier een mooi artikel in ‘Buiten’ (februari 2016)

Waarom thuisverkoop?

Het idee, om te starten met een hoevewinkel, is reeds vele jaren geleden ontstaan. Familie, vrienden en buren komen sinds jaren langs voor verse groenten. De waardering die we steeds krijgen over de smaak en versheid van onze groenten, speelt een grote rol in onze beslissing om met thuisverkoop te beginnen.

We hechten veel belang aan de versheid van groenten. Omdat we onze groenten rechtstreeks aan de consumenten kunnen aanbieden, houden we de keten kort.  Recht van’t land naar de klant is dan ook ons motto. We breiden ons gamma uit met groenten van collega-tuinbouwers. Voor vers fruit kan je ook bij ons terecht, deze worden door onszelf geselecteerd.

Met foto’s en beelden in de hoevewinkel willen we de mensen een verhaal meegeven waar duidelijk wordt welke weg de groenten afleggen. Op deze manier beleeft de klant het hele gebeuren.

5 goede redenen om te kiezen voor hoevewinkel ’t Hertsveld:

  • Vers en lekker
  • Producten van het seizoen
  • Recht van ’t land naar de klant: dus weinig transport
  • Eerlijke prijs voor consument én boer
  • Duurzame en milieubewuste teeltwijze

Historiek

Volgens de ’Topononomie der gemeente Hombeek’ van Frans De Ridder en Dr. Jan Lindemans komt de naam Hertsveld van ’s herens veld, het veld van de heer. Het betreft een heide-en bosland op Hombeek en Leest , als onontgonnen land van de heer. In dit geval zou dat de hertog van Brabant kunnen geweest zijn. Al in 1460 zou deze plaatsnaam al als volgt vermeld zijn: ‘op de Herinxvelden onder Leest’.
In ‘De 18e eeuwse toponiemen in een aantal gemeenten van de huidige provinciën Antwerpen en Brabant, 1954, Jozef Van Balberge wordt ook het ‘Hertveld’ in Leest vernoemd. In dit werk wordt verwezen naar een artikel in ‘Het Wekelijks Bericht’ van 12 januari 1783 aangaande de openbare verkoop van “ene partye land, gelegen binnen de parochie Leest op het Hert-veld”.
Uit een artikel van 15 juni 1982 in de Gazet van Mechelen over ‘Het Kapellekenspad te Leest enig mooi en zo dicht bij huis’ staat geschreven:
Het ‘Hertsveld’ wordt beschreven als een hoger gelegen plaats met echte zandgrond waarop voor 50 jaar vlas en graan werd verbouwd. Door bemesting en structuurverbetering wordt er veelvuldig aan tuinbouw gedaan. Het ‘Hertsveld’ ligt 7 tot 9 m boven de zeespiegel.