Over ons

In 2005 hebben we ons eigen tuinbouwbedrijf opgericht en sinds eind 2013 zitten we op onze eigen locatie in de Hertstraat in Leest.

Stijn maakte de keuze om te starten als zelfstandig tuinbouwer na enkele jaren werkervaring in de toeleveringssector van land- en tuinbouw. We telen nu spinazie, winterbloemkolen, primeuraardappelen, spruiten, erwten, venkel en boontjes. Deze worden vermarkt via Belorta, dit is de coöperatieve groenteveiling in Sint-Katelijne-Waver.

Ann hielp reeds van kleins af mee op het tuinbouwbedrijf van haar ouders. De kriebel om mee op het land te werken is er altijd geweest.
Ook Leen, de zus van Ann, weet wat het is om op het veld te werken. Zij zal ook de handen uit de mouwen steken bij de verdere uitbouw van de hoevewinkel.

Lees hier een mooi artikel in ‘Buiten’ (februari 2016)

Heerlijke groenten recht van ‘t veld

Gekweekt op de velden rond ons bedrijf, dus nauwelijks wat voedselkilometers.   Asperges, spinazie, venkel, primeuraardappelen, boontjes en spruiten. Deze groenten zaaien, planten, verzorgen en oogsten we met veel inzet en overgave.   Ieder seizoen bepaalt voor ons welke arbeid er wordt verricht op de akkers.  In de winter worden er spruitjes geplukt en rusten andere velden.  In het voorjaar kriebelt het om de ploeg aan de tractor te hangen en de velden alweer klaar te maken om te zaaien en planten.  Alles kan beginnen groeien en in de lente, zomer en herfst oogsten we volop onze heerlijke groenten.  Zo heeft elk seizoen zijn eigen karakter: de geur van verse venkel, het plezier van de eerste asperges of de smaak van zomerse prinsessenboontjes.  Topproducten van eigen bodem!

’t Hertsveld; zoveel meer dan spruiten en spinazie

We zijn in 2014 gestart met onze hoevewinkel als verbredingsactiviteit op ons tuinbouwbedrijf.
’t Hertsveld is gelegen op enkele kilometers van Mechelen, in het landelijke Leest.   Op ons tuinbouwbedrijf kweken we verschillende groenten voor de versmarkt. In onze hoevewinkel worden deze groenten met zorg en oog voor kwaliteit aangeboden.  Naast onze eigen geteelde groenten heb je een ruime keuze aan andere groente- en fruitsoorten.  Appelen, peren en appelsappen halen we rechtstreeks bij de fruitboer.  Verder in ons assortiment ook hoeveproducten zoals scharreleieren, confituur, appelsap, honing en mosterd.

Waarom thuisverkoop?

Het idee, om te starten met een hoevewinkel, is reeds vele jaren geleden ontstaan. Familie, vrienden en buren komen sinds jaren langs voor verse groenten. De waardering die we steeds krijgen over de smaak en versheid van onze groenten, speelt een grote rol in onze beslissing om met thuisverkoop te beginnen.

We hechten veel belang aan de versheid van groenten. Omdat we onze groenten rechtstreeks aan de consumenten kunnen aanbieden, houden we de keten kort.  Recht van’t land naar de klant is dan ook ons motto. We breiden ons gamma uit met groenten van collega-tuinbouwers. Voor vers fruit kan je ook bij ons terecht, deze worden door onszelf geselecteerd.

Met foto’s en beelden in de hoevewinkel willen we de mensen een verhaal meegeven waar duidelijk wordt welke weg de groenten afleggen. Op deze manier beleeft de klant het hele gebeuren.

5 goede redenen om te kiezen voor hoevewinkel ’t Hertsveld:

  • Vers en lekker
  • Producten van het seizoen
  • Recht van ’t land naar de klant: dus weinig transport
  • Eerlijke prijs voor consument én boer
  • Duurzame en milieubewuste teeltwijze

Historiek

Volgens de ’Topononomie der gemeente Hombeek’ van Frans De Ridder en Dr. Jan Lindemans komt de naam Hertsveld van ’s herens veld, het veld van de heer. Het betreft een heide-en bosland op Hombeek en Leest , als onontgonnen land van de heer. In dit geval zou dat de hertog van Brabant kunnen geweest zijn. Al in 1460 zou deze plaatsnaam al als volgt vermeld zijn: ‘op de Herinxvelden onder Leest’.
In ‘De 18e eeuwse toponiemen in een aantal gemeenten van de huidige provinciën Antwerpen en Brabant, 1954, Jozef Van Balberge wordt ook het ‘Hertveld’ in Leest vernoemd. In dit werk wordt verwezen naar een artikel in ‘Het Wekelijks Bericht’ van 12 januari 1783 aangaande de openbare verkoop van “ene partye land, gelegen binnen de parochie Leest op het Hert-veld”.
Uit een artikel van 15 juni 1982 in de Gazet van Mechelen over ‘Het Kapellekenspad te Leest enig mooi en zo dicht bij huis’ staat geschreven:
Het ‘Hertsveld’ wordt beschreven als een hoger gelegen plaats met echte zandgrond waarop voor 50 jaar vlas en graan werd verbouwd. Door bemesting en structuurverbetering wordt er veelvuldig aan tuinbouw gedaan. Het ‘Hertsveld’ ligt 7 tot 9 m boven de zeespiegel.