Asperges op Vlaamse wijze

Asperges op Vlaamse wijze, de klassieke bereiding met zachte boter, eieren en peterselie maakt van dit gerecht een topper!

4 personen

  • 2 bussels asperges of 1 kg losse asperges
  • 1 bussel peterselie
  • 200 gr hoeveboter
  • eieren
  • peper, grof zeezout, nootmuskaat
  1. Schil de asperges met een dunschiller. Hou elke asperge vast bij de kop en schil van boven naar onder. Druk niet te hard op het mesje en rits de schil er in fijne slierten af. Breek vervolgens het kontje van de asperges af.
  2. Vul een kookpot met koud water en voeg er een snuifje zout aan toe. Leg de asperges in het koude water en verhit de pot op een zacht vuur. Breng het water tot het kookpunt en zet vervolgens het vuur af. Laat de asperges nog enkele minuten rusten in het warme water. Reken 5 tot 10 minuten voor een flinke portie asperges. Proef zelf of ze goed gegaard zijn.
  3. Doe de hoeveboter in een pot en laat deze rustig smelten op een zacht vuur. De witte melkbestanddelen moeten uit de gesmolten boter verwijderd worden. Zodra de boter gesmolten is, zullen de melkresten bovendrijven. Schep ze voorzichtig weg met een kleine pollepel of een eetlepel. Hou de geklaarde boter warm op een zeer zacht vuur.
  4. Kook de eitjes 8à10 min. in kokend water. Laat de eitjes afkoelen en pel ze. Plet ze met een vork tot fijne brokjes (geen puree). Meng de eitjes bij de boter. Knip de peterselie fijn en voeg deze ook toe bij de boter.
  5. Voeg naar smaak peper, zout en nootmuskaat toe.

     

  6. Serveer de asperges op een bord en overgiet met het mengsel van boter, ei en peterselie. Lekker met stokbrood. Smakelijk!